Susanne Sara Nyegaard – bare kaldet Sus – deltog på Flamencougen i 2013. Og hun er ikke hvem som helst i flamenco-Danmark, så jeg var nysgerrig efter, hvad sådan en som hende får ud af Flamencougen.
Susanne Sara Nyegaard er en betydningsfuld kvinde i den danske flamencohistorie. Hun har danset i næsten 40 år, hos en lang række lærere i Andalusien og spaniere i Danmark, som du kan læse om på hendes CV på flamencovivo.dk.
Men først i 2013 deltog hun for første gang på Flamencougen. Hun ville gerne være kommet med tidligere, men det har simpelthen altid været umuligt i forhold til de andre ting, hun også skal i livet.
Sus har været med til at oprette El Duende, flamenco-peñaen i København i 1985, ja, der fejres 30 års jubilæum i foreningen i år! Hun har været formand, kasserer og redaktør for bladet i foreningen og stor set været aktiv i alle disse år.
Sus sørgede i 1985 for, at der kom flamenco-dans på programmet på Den Rytmiske Aftenskole i København. Sus har i 2009 skrevet en meget omfattende flamenco-ordbog med fortællinger om historien bag flamencoen og oversættelse spansk-dansk på et hav af flamenco-begreber. Og bortset fra ordbogsdelen er det en fornøjelse at opleve hendes sprog om flamenco, hun skriver simpelthen rigtig godt. Det er skønt at høre fra hende at bog nr. 2 er på vej.
I mange år har hun været ude og danse med Flamenco Vivo, hendes gruppe og foretagende, som hun driver sammen med Per René Rasmussen, Danmarks ukronede flamencodans-konge.
Når jeg spørger hende om, hvorfor du skulle tage et flamencouge-ophold på højskolen, svarer hun.
“Flamenco 24/7! Intenst og intensivt. Genialt at man kan rive en uge ud af kalenderen og lære, opleve og skabe flamenco uden at skulle tænke på andet. Og at man får undervisning af de bedste lærere vi har i Danmark [og på dans Sofia Castro fra Sevilla, red.] Desuden er maden rigtig, rigtig god!”.
Hun deltog i sangundervisningen, siden hun ikke kan danse i mange timer længere på grund af en fod-skade. Og de havde travlt! Der skulle både synges akkompagnement til dansen, og der skulle arbejdes med solo-sang. Hun har altid ønsket at komme med, fordi hun hørte godt om det, både fagligt og socialt. Hun har siden opholdet i 2013 fået nye bekendtskaber og nye elever på sit “frue”-dansehold i El Duende.
Det dejlige på ugen er, at du om aftenen er sammen og holder ”juerga”, hvor alle bidrager med sang, klap, guitar og dans, og hvor det sociale og det faglige går op i en højere enhed, mens man nyder et godt glas vin.
Af Joost Alexander, maj 2015